HTML

Gondolatcsere

Beszélgetés, gondolatcsere irodalomról, politikáról, történelemről, napi eseményekről, szerelemről, csalódásról, egészségről, betegségről, születésről és elmúlásról. AZ ÉLETRŐL - BÁRKIVEL.

Friss topikok

Linkblog

Levél Schiff András művész úrnak

2011.01.03. 17:59 Exember

 

Levél Schiff András művész úrnak.
 
Művész Úr!
 
A The Washington Post-ban megjelent olvasói levelében súlyos kijelentéseket tesz Magyarországról, „a toleranciaszint szélsőségesen alacsony. Rasszizmus, a romák hátrányos megkülönböztetése, antiszemitizmus és reakciós nacionalizmus” kísért.
Nem tudom, hogy Ön milyen tapasztalatokkal rendelkezik a mai magyar társadalom állapotával kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy olyan jelenségeket állít be a magyar társadalom általános ismérveiként, melyek enyhén szólva nem fedik a valóságot, melyek így egyszerűen nem igazak.
Olyan kifejezést is használ, amely a kommunizmus terminológiáját idézi:”reakciós nacionalizmus”.
Kedves Schiff András művész úr!
Hogyan van az, hogy Magyarországon antiszemitizmus dúl, amikor itt él és virul Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, és ahol a Hanuka alkalmából minden további nélkül a köztereken megjelennek a menórák?
Hogyan van az, hogy a toleranciával, a cigánykérdéssel, amikor a katolikus egyház évek óta cigány-pasztorációt folytat több egyházmegyében – sikerrel?
Mi az, hogy „reakciós nacionalizmus”? Ön bizonyosan egy közel-keleti országra gondolt, ahol deklaráltan van faji és vallási megkülönböztetés a saját állampolgárok között? Magyarországon szerencsére ilyen nincs sem törvénybe foglalva, sem az emberek gondolkodásában!
A természetes nemzettudat pedig szükséges, és ez minden náció sajátja.
Nos Művész Úr! Ahelyett, hogy hazáját besározó, hazug olvasói leveleket írogatna, jobb lenne, ha maradna a zongoránál, és kivételes tehetségével, játékával öregbítené a magyar zenekultúrát.
Miért nem írt olvasói levelet például 2006. október 23-án történtekkel kapcsolatban a világsajtó képviselőinek?
Tévedés ne essék, Önnek joga van véleményét megfogalmazni, közzétenni,
de ahhoz nincs joga, hogy nemzetét gyalázza igaztalan és hazug vádakkal, felhasználva erre ismertségét és művész presztizsét!
Én nem vagyok nagynevű zongoraművész, csak egy átlagos magyar költő és publicista. Az Ön művészi nagyságához nem érek fel, de egyszer s mindenkorra kikérem a magam és a nagyobbik nemzetrész nevében ezt a felelőtlen mocskolódást!
 
(Forrás: Népszabadság, 2011. január 3., kedd, 3 oldal.)
 
Minden tisztelet nélkül: Szabó László Dezső

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatcsere.blog.hu/api/trackback/id/tr522557885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása