HTML

Gondolatcsere

Beszélgetés, gondolatcsere irodalomról, politikáról, történelemről, napi eseményekről, szerelemről, csalódásról, egészségről, betegségről, születésről és elmúlásról. AZ ÉLETRŐL - BÁRKIVEL.

Friss topikok

Linkblog

A közmédiáról

2011.03.11. 17:37 Exember

 

 

A KÖZMÉDIÁKHOZ

 

„„…Mutatják a kormányt pocskondiázó politikust,aki a kamerák bűvöletében hetet-havat összehord, majd a kormányfő válaszát aláolvassák. Ismertetik a legújabb kormánydöntést, és utána a kiegyensúlyozottság jegyében végignézzük az ellenzékiek minden tárgyilagosságot nélkülöző gyalázkodását” (MN. 2012.03.17)

Nos, pontosan ez a helyzet, amit fentebb olvashattunk. Ez pedig valahogy nincsen rendjén! Nevezetesen egy-egy döntést, rendeletet, meg is kellene közérthetően magyarázni úgy, hogy a legegyszerűbb, hétköznapi állampolgár is megérthesse – ha akarja. Ez pedig a kormány feladata!

A szóvivők munkája is kifogásolni valót! Nem „nyomulnak” megfelelő elánnal a kamerák elé. A közszolgálati média pedig ne a gáncsoskodó kibiceknek kedvezzen, hanem kérdezzen rá a kifogások konkrét okaira, kérjen számon alternatívát. A műsorvezető az általános szópuffogtatókat próbálja a konkrétumok irányába terelni. Mindezt úgy, hogy természetesen ne akadályozza a vélemény-nyilvánítás szabadságát. Ez bizony nagy szakmai rutint követel.

Magam is dolgoztam egy helyi rádióban éveken keresztül műsorvezetőként, de vendégeim politikai álláspontjára való tekintet nélkül, előre kértem őket konkrétumok megfogalmazására kérdéseimmel, az adott témával kapcsolatban. Ez az esetek döntő többségében sikerült is. Az általános, „minden rossz, amit nem mi csinálunk” álláspont a Hyde park hordószónokaihoz illő, nem a közmédiához.

A kormányzat szóvivőinek ideje lenne olyan vehemenciával előadni a döntések okait és várható következményeit, célját, mint az ellenzék szólamokat szajkózó figurái.

A közmédia feladata a liberális médiaterror visszaszorítása úgy, hogy példát mutat a nemcsak formailag, de tartalmilag is kiegyensúlyozott információk közreadásában.

A köz szolgálata a médiában is alázatot, korrektséget, a tényekhez való ragaszkodást, az álságosság visszautasítását kell jelentse.

 

Szabó László Dezső

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers ünnepi

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatcsere.blog.hu/api/trackback/id/tr952731355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása